REFLEXIÓ TEXT D'EDUCACIÓ ARTÍSTIC



Les 5 paraules que he considerat claus del text han estat: diversitat, flexibilitat, sensibilitat, experiències i imaginació.


Cada una d'aquestes paraules té un gran significat el qual ara us passaré a explicar el perquè considero que el té:

  • Diversitat, ja que el que ens aporta és més d'una solució, i per tant, ens estimula el pensament creant més d'una resposta, les quals totes podran ser correctes. Això ensenya als infants que no sempre hi ha una resposta correcte sempre, i que també en poden haver-hi de vàries. Com a mestres també és important que tinguem en compte aquest concepte a l'hora de avaluar o d'observar el que els infants realitzan, i ser capaços d'acceptar diferents resultats.
  • Flexibilitat, el qual ens ensenya que el nostre pensament pot anar canviant al llarg d'una mateixa idea, ja que en el procés se'ns van sorgint noves idees que creiem que són més bones. Aquesta eina ensenya als infants que la capacitat d'improvitzar i d'aprofitar les noves experiències és important, i és un gran assoliment. Respecte al paper de l'adult és important aprofitar aquells temes que poden ser candents per als infants, successos que els hi hagin cridat l'atenció per poder-ho treballar, per tant hem de ser capaços de canviar i d'improvitzar, i no sempre veure'ns obligats a seguir un guió.
  • Sensibilitat, ja que és un aspecte essencial per a l'educació actual. Ja que apendre a observar les imatge, exigeix atenció, per tant, el infant està desenvolupant un paper essencial que també necessitarà per altres disciplines. A més, podem treballar aspecte com el respecte i la tolerància, saber apreciar amb delicadesa allò que un altre hagi realitzat. 
  • Experiències, les experiències ajuden molt als infants, ja que així es donen compte que es poden equivocar, i d'aquests errors es pot apendre. Gràcies a aquestes experiències els infants somplen de record, d'idees, de sentiments, de tot tipos de sensacions que els convidaran a crear i a reflexionar sobre qualsevol tema. 
  • Imaginació, la imaginació és una de es característiques més importants de l'art, ja que sense ella no en podríem crear, el que ens permet, és realitzar imatges més enllà de la realitat. A partir de la imaginació, podem desenvolupar altres qualitats com podria ser la de la empatia.
Resultado de imaxes para niños pintando

Reflexió sobre la importància de la creativitat en l'educació

Després de realitzar una petita explicació sobre les 5 paraules que he triat com a destacables del text, penso que totes aquestes es poden relacionar amb l'àmbit educatiu, i no tan sols en l'infantil si no al llarg de totes les etapes, i sobretot ajuden a potenciar la necessitat de treballar la creativitat a les aules. 

Per treballar la llibertat, la creativitat dels infants és important que tinguem en compte conceptes com la imaginació i la sensibilitat, ja que com a docents, hem de tenir cura que quines pauraules utilitzem a l'hora d'avaluar o quan ens referim a les seves creacions, a més referent a la imaginació hem d'intentar aportar-lis una total llibertat per expressar-se i no limitar-los a fer el que està estipulat a un paper. Les paraules que utilitzem, o com es comportin entre ells, provocarà una desconfiança o una limitació a l'hora d'imaginar. 

Relacionat amb aquest aspecte, entraria la paraula diversitat, i es que hem d'entendre que no tots els infants són iguals, que tal i com explico prèviament estan plens d'experiències i vivències, totes diferents entre elles degut a la variació del seu context. 
Per tant, com a docent, hem de ser capaços d'obrir la ment i de reconèixer que no hi haurà cap resultat igual, que cada una de les seves creacions serà diferents i que cada una és correcte en la seva manera, per tant hem d'aconseguir tranmetre aquesta acceeptació enfront el què és diferent, potenciant així el seu autoestima i les seves ganes d'expressar-se, de crear. 

Per acabar, podem esmentar la presència de la flexibilitat a les aules, a l'hora de treballar la creativitat hem de ser capaços de ser flexibles, els infants han de saber-se deixar emportar pel que senten i no limitar-se a seguir unes demandes, han de saber que les coses poden cambiar, que hi poden haver sorpreses al llarg del seu procés i per tant, han de saber com adaptar-ho. Com a docents, també hem d'adquirir una postura flexible a l'hora de treballar amb l'art, i es que no sempre ens hem de veure limitats a seguir una programació, ja que algún dia es pot produir un succés que als infants els hi produeixi molta cursiositat o interès i per tant podem recorrer a la improvització, per oferir-los una activitat que treballi aquest tema on ells estan centrats. Penso, que aquesta és una bona forma de treballar la creativitat, portar-los a pensar, deixar-los ser lliures i no obligar-los a ser una copia dels nostres pensaments, a l'educació hauríem de lluitar per animar-los a crear i no pas a transmetre'ls una por i una inseguretat a expressar-se d'una forma artística. 




Comentarios

Entradas populares de este blog

PRESENTACIÓ PERSONAL